Інвестиційний паспорт
uaUA enEN
+38 (044) 288-03-11
Пн - Пт: 9.00 - 18.00

Інвестиційний форум 2017


26 вересня 2017 року відбувся Інвестиційний форум міста Києва. Офіційне відкриття заходу здійснили Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман та Київський міський голова Віталій Кличко. Інвестиції у туристичну сферу столиці забезпечать динамічний розвиток галузі та відкриють нові можливості для економічного зростання. “Київ має амбітні плани – стати комфортним і привабливим містом з високими стандартами життя. Лідером у реформах та перетвореннях. Київ – лідер і у сфері інвестиційної діяльності. Київ відкритий для бізнесу! Інвестуючи до Києва, ви інвестуєте в одне з найбільш привабливих, динамічних і перспективних міст Східної Європи”, - повідомив Київський міський голова Віталій Кличко.

Завданням міської та державної влади залишається створення правил та засад інвестування, спрощення ведення бізнесу, запровадження розумних регуляцій, які сприяють розвитку, а не ставлять додаткові бар'єри. “Важливо, щоб кожна інвестиція була успішною. Інструментом досягнення цілей служать створені при Кабінеті Міністрів Офіс з залучення та підтримки інвестицій, Урядовий уповноважений з питань підтримки інвестування. І сьогодні на Інвестиційному форумі ми бачимо, що столиця підготувала низку якісних проектів на десятки мільярдів гривень”, - зазначив під час вступного слова Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.

Місто прийняло рішення присвятити цьогорічний Інвестиційний форум сфері туристичної інфраструктури, оскільки, відповідно до Стратегії розвитку міста Києва, туризм визначений одним із пріоритетів, а також нинішній рік проголошений Кабінетом міністрів України роком туризму.


Форум об'єднав понад 600 учасників, серед яких були представники: Австрійської Республіки, Аргентинської Республіки, Канади, Республіки Хорватія, Королівства Данія, Королівства Нідерландів, Королівства Норвегія, Королівства Саудівської Аравії. Об'єднаного Королівства Великобританії та Північної Ірландії, Республіки Білорусь, Республіки Молдова, Республіки Словенія, Словацької Республіки, Сполучених Штатів Америки, Турецької Республіки, Федеративної Республіки Німеччини, Французької Республіки, Швейцарської Конфедерації. З них понад 200 потенційних інвесторів, представників бізнесу та інвестиційної спільноти, органів міської та державної влади, експертів та медіа.

Під час Форуму представники українського бізнесу мали змогу провести переговори з потенційними інвесторами щодо спільної діяльності в сфері бізнес-туризму, кіноіндустрії та можливостей інвестицій для розвитку представлених на Форумі проектів: парки і перетворення старого Подолу, канатна дорога від арки Дружби народів на Труханів острів, екскурсійно-оглядова вежа 60-метрової висоти в Хрещатому парку, сотня станцій велопрокату з системою bike sharing, велодоріжка з Києва до Ірпеня, парк розваг у Гідропарку на зразок "Діснейленду" та ін. Загалом було представлено більше 40 інвестпроектів на загальну суму понад 9 млрд грн.

Протягом панельної дискусії «Київ як туристична дестинація: візія-2025» учасники обговорили, як зробити український ринок привабливим для іноземних інвесторів як на загальнонаціональному, так і на локальному рівні. Заступник голови Київської міської державної адміністрації Олексій Резніков відзначив, що туристична галузь в Україні зростає на 3-4% щорічно і входить в 5-ку найбільш привабливих галузей.

Данило Білак, директор Офісу із залучення та підтримки інвестицій UkraineInvest, додав, що Києву необхідний комплексний підхід до розуміння візії міста: “Нам треба відрізняти себе від наших сусідів, будувати свою ідентичність і пишатись своєю державою. Коли ми будемо впевнено представляти себе у світі, інвестори почнуть нас слухати і допомагати розвивати наш потенціал”.

Секція 1: Київські острови – зона відпочинку та спорту:

“Туристам необхідний цілісний досвід, тому з туристичної точки зору місто має представляти інтегрований проект. А говорячи про Дніпровські острови, то вони мають стати міксом різних атракцій – таким чином у гостей буде безліч причин туди повернутись”. Марсель Хатт, власник компанії MaxMakers.

Київ продовжує приваблювати іноземних туристів незвичними місцями. “Київ, як місто із великою рікою, могло б краще розвинути сферу розваг та відпочинку на воді. Можна запустити у столиці автобуси-амфібії, як у Гамбургу. Їхня головна ідея полягає у тому, що вони здатні не тільки їхати вулицями міста, а й плавати, як річковий транспорт”, - запропонувала туристичний блогер, авторка книг про подорожі та архітектуру Гейке Марія Йогенінг.

Секція 2: Київ на міжнародній мапі ділового туризму:

“Цей рік – найкращий рік для Києва з туристичної точки зору. І ми очікуємо, що потенціал міста зростатиме. Київ стає цікавим для туристів з США, Великої Британії, Китаю, тому на разі нам треба думати про те, як приваблювати нових гостей до столиці”. Катерина Волкова, керівник представництва Booking.com в Україні

Секція 3: Поділ – старе місто у новому обличчі. Спікери говорилипро: підземний музей на Почтовій, концепцію реконструкції Контрактової площі, пішохідний бульвар із зоною відпочинку, фонтанами, великим садом, як прилеглі будівлі можуть трансформуватись в музеї: один із кафетеріїв може стати музеєм київських солодощів, антикварний магазин — музеєм патефонів. Туристи зможуть побачити єдине у світі дерев'яне місто часів Київської Русі.

Секція 4: Київ як місто кіноіндустрії

“Кіноіндустрія надає безперечні переваги місту: інвестиції, нові робочі місця, економічний прибуток не тільки в сферу кіноіндустрії, але й в дотичні сфери, збільшення туристичного попиту, популяризація міста. Наприклад, у Вільнюсі функціонує, який вирішує будь-які питання, пов'язані зі зйомками фільмів. Також працює онлайн система, тому у Вільнюсі знімають фільми 130 компаній з Британії, США, Німеччини, Швеції та Фінляндії”. - Юрате Пазікайте, директор кіно-бюро Вільнюсу.

“Україна може багато чого запропонувати світу кіноіндустрії, проте ніхто не знає про це. В Індії, у Болівуді, знімається величезна кількість фільмів. Україна – величезний ринок для нас. І якщо раніше, щоб отримати візу, я мав проходити тест, то зараз це займає 5 хвилин у посольстві. Отже, ви й надалі маєте спрощувати процес, робити все, щоб представникам кіноіндустрії було просто й комфортно працювати тут”. Натаріан Рамджи, представник Travel masters India

Секція 5 – «Ревіталізація об'єктів та культурний менеджмент: можливості для інвестора». Інвесторам пропонували розглянути як об’єкти для інвестицій: ВДНГ, міський проект з ревіталізації історичної водойми Києва «Почайна»,музейний комплекс «Мистецький арсенал» та платформу культурних ініціатив «Ізоляція».

Секція 6 – «Хай-тек» туризм: інвестиції у нові технології:

“Ідея "cashless city" співпадає не тільки з метою нашої компанії, але і з метою будь-якого міста чи держави. Світ дуже змінюється. Згідно з усіма дослідженнями до 2050 року 70% людей будуть жити в містах. 20% міст вже інвестують в інновації в транспорті. У 2019 році більше 30% людей будуть спілкуватися з містом через чат-боти. У цьому контексті найголовніше для туристів і жителів - цифрові платежі: віддалені і швидкі”. Сергій Францішко, віце-президент з розвитку бізнесу представництва MasterCard Europe в Україні, Молдові, Грузії, Туркменістані, Таджикистані, Киргизстані та Узбекистані

“Ініціатива KyivSmartCity - починалася як об’єднання громадян та міської влади щодо інноваційних проектів, куди люди могли прийти з ідеєю та реалізувати її. Майже всі туристичні локації обладнані камерами відеоспостереження. Зараз на туристичних локаціях до 300 камер.” Юрій Назаров, директор Департаменту інформаційно-комунікаційних технологій Київської міської державної адміністрації, співкоординатор ініціативи Kyiv Smart City.

Київ вже вкотре підтверджує позицію лідера в інвестиційній діяльності серед міст України.

Інвестиційний форум міста Києва - це унікальний міжнародний захід економічного характеру, мета якого продемонструвати прозорість міської влади та надати чітке представлення про економічний та інвестиційний потенціал української столиці.