Інвестиційний паспорт
uaUA enEN
+38 (044) 288-03-11
Пн - Пт: 9.00 - 18.00

Інвестиційний форум 2022


Інвестиційний форум міста Києва 2022 «Cтійкість. Інноваційність. Сталий розвиток»відбувся 28 листопада 2022 року у м. Брюссель (Королівство Бельгія).

Форум був присвячений відбудові Київської агломерації, яка постраждала внаслідок війни, та повоєнному економічному відродженню регіону.

Під час панельних дискусій, участь в яких взяли представники мерій європейських міст, міжнародних компаній та установ високого рівня, були обговорені підходи та стратегії, як «відбудувати краще» замість просто «усунути збитки» та забезпечити трансформаційну та інклюзивну реконструкцію України та Києва через механізми державно-приватного партнерства. Також було відзначено роль соціальних підприємців та підприємств, які відіграватимуть вирішальну роль у виживанні у війні та відбудові України як у соціальній, так і в економічній сферах.

Основну програму Інвестиційного форуму міста Києва було доповнено сайд-івентом, організованим асоціацією EUROCITIES, присвяченим обговоренню питань відновлення та відбудови населених пунктів у Київській області та можливостей співпраці європейських міст.Своїм досвідом налагодження співпраці та управління метрополіями поділилися міські експерти, представники муніципалітетів Праги, Амстердама, Лілля, Ліона, Осло та інших міст. Вони також представили свої сфери знань, які, на їхню думку, можуть сприяти відбудові Києва та Київської області.

Місто Київ, місто Брюссель та одинадцять європейських міст, у тому числі Париж, Рим, Гельсінкі, Познань, Подгоріца, Берлін, Ліон, Рига, Сараєво, Бергамо та Вільнюс, підписали Спільну декларацію про підтримку швидкої та сталої реконструкції Великий Київ для протидії руйнуванням від нападів Росії. Підписані під час Інвестиційного форуму міста Києва-2022 у Брюсселі документи забезпечують взаємну підтримку та співпрацю між містами у кризових ситуаціях та допомогу гуманітарного та технічного характеру, а також зміцнення економічних, культурних та соціальних відносин у майбутніх проектах.

Крім того, було підписано Угоду про побратимство між містами Києвом і Дубліном, Меморандум про взаєморозуміння між містами Києвом і Гельсінкі, а також Угоду про встановлення дружніх відносин між містами Києвом і Сараєво.

Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) та місто Київ підписали меморандум про взаєморозуміння щодо координації подальшої співпраці щодо фінансування та підготовки пріоритетних інвестиційних проектів для столиці України, ключових для її післявоєнної відбудови. Меморандум забезпечує основу для подальшої співпраці між містом Києвом та ЄІБ щодо проектів, які сприяють стійкості, зростанню та сталості.

Також, місто Київ та Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) домовились про партнерство на 100 млн євро, спрямоване на широкий спектр проектів підтримки енергетичної безпеки Києва, надання екстреної допомоги ліквідності для муніципальних активів, компенсації втрат імпорту, а також забезпечення стабільності та стійкості українського капіталу.

Інвестиційний форум міста Києва продемонстрував незмінний інтерес і відданість партнерів, які підтримують Україну та її столицю. Форум відвідало понад 350 учасників, серед яких 16 делегацій мерій, 26 послів та глав іноземних дипломатичних місій, акредитованих у Бельгії, 7 партнерських організацій та міжнародних установ, 21 ЗМІ, 54 представники бізнесу, галузевих асоціацій, неприбуткових організацій та аналітичних центрів. Понад 1500 людей дивились пряму трансляцію Форуму.