Інвестиційний паспорт
uaUA enEN
+38 (044) 288-03-11
Пн - Пт: 9.00 - 18.00

Інвестиційний форум 2020


10 вересня у КВЦ «Парковий» відбувся Інвестиційний форум міста Києва-2020. Під час події міжнародні та українські інвестори, лідери думок, український бізнес, представники органів місцевого самоврядування, творчої та IT-спільноти обговорили напрями розвитку столичного регіону як ультрасучасної європейської агломерації, привабливої для інвесторів, туристів та інноваційних підприємців.

Відкрив Інвестиційний форум Київський міський голова Віталій Кличко.

«Сьогодні, коли дедалі більше країн стикається з новими спалахами коронавірусної хвороби, стає очевидним, що світ виявився неготовим до пандемії та не має дійсно ефективних інструментів для її запобігання. Влада на всіх рівнях вимушена не тільки стримувати поширення вірусу та захищати здоров’я і життя людей, але й вирішувати, як відновити економіку та сприяти розвиткові бізнесу», – заявив Київський міський голова Віталій Кличко.

Відкрився захід сесією «Наслідки пандемії Covid-19 для урбаністичного розвитку. Світові тенденції. Українські реалії. Локальна ідентичність». Під час дискусії спікери дійшли висновку про те, що пандемія COVID-19 стала викликом для світової економіки, і її наслідки все ще переосмислюються, проте локальна підтримка на державному рівні має сьогодні визначальне значення для стабілізації ситуації. Вони також обговорили пріоритетні напрями для розвитку, інвестування та стратегії автономного економічного розвитку міста Києва та приміських територій.

Окрема панельна дискусія в рамках програми заходу була присвячена впливу бізнесу на розвиток територіальних громад. Спікери висловили єдність у думці про те, що лише в успішному партнерстві великого і малого бізнесу, дотримуючись принципів стійкого розвитку, можна подолати соціально-економічні наслідки кризи, спричиненої COVID-19, та рухатись уперед.

Тему продовжила панельна дискусія «Розвиток локального бізнесу: від виробника до кінцевого споживача». Вона була присвячена перевагам локальних виробників, шляхам залучення інвестицій у місцеве виробництво та успішним кейсам.

Учасники Інвестиційного форуму міста Києва обговорили також тему екологічної безпеки, яка з кожним роком набуває все більшої актуальності. Наразі у всьому світу відбувається перенавантаження міських територій. Жителі великих міст скаржаться на погіршення умов життя, зростання кількості захворювань, забруднення довкілля, кліматичні зміни, спричинені життєдіяльністю мегаполісів. Про те, як повернути Києву статус одного з найзеленіших міст світу говорили спікери панельної дискусії «Екологічна безпека Київської агломерації: глобальні виклики та локальні можливості». Зокрема, Оснат Лубрані, координаторка системи ООН в Україні, координаторка з гуманітарних питань зазначила про те, що не можна відкладати думки про клімат «на потім», оскільки його стан впливає на дуже багато речей.

«Так само ми не можемо відкладати обговорення пандемії. У нас є певні цілі на 10 років, і ми повинні сьогодні думати, як їх досягти іншими шляхами, виходячи з ситуації, що склалась у світі», – зазначила вона.

За словами Петра Пантелеєва, заступника голови Київської міської державної адміністрації, Київський регіон має стати екологічним і безпечним, щоб не нести ризиків для теперішніх жителів та майбутніх поколінь.

«Ми повинні говорити про екологію не як про щось ефемерне, а як про стандарти безпечного існування, безпечного проживання. У передмісті Києва близько 50 маленьких міст, що оточують столицю, і більшість із них мають проблему із викиданням стоків, яку потрібно вирішувати спільними зусиллями. І саме створення агломерації сприятиме цьому», – наголосив заступник голови КМДА.

Заключна частина Інвестиційного форуму міста Києва-2020 була присвячена розвитку галузей із великим потенціалом для інвестування – туризму та арт-індустрії. Під час панельної дискусії «Культурна спадщина та нова візія Великого Києва» ішлося про шляхи популяризації сучасного мистецтва, роль, яку відіграють митці в розвитку сучасного міста та взаємну інтеграцію бізнеса і мистецтва. Арт досить швидко перейшов в digital під час пандемії і чимало мистецьких проектів проходили в нових форматах: онлайн-виставки, онлайн-галереї, онлайн-аукціони. Художники почали використовувати нові технології, зокрема такі як віртуальна реальність (VR) та інші. Тезою-підсумком діалогу митців стала думка про необхідність створення цивілізованого арт-ринку та інтеграцію українського мистецтва у сучасне світове, поєднуючи автентичність та новітні стилі.

Карантинні обмеження боляче вдарили по індустрії розваг та фестивалів на фоні скорочення зовнішнього туризму. Тематична панельна дискусія підняла питання впливу нових стандартів охорони здоров’я, безпеки та соціальних взаємодій на індустрію розваг та туристичну галузь. Спікери дискусії міркували, як індустрії розваг оговтатися від потрясіння, спричиненого пандемією коронавірусу, та про те, чи є порятунком для галузі інтернет-трансляції та онлайн-виступи.

Загалом під час форуму відбулися відкриваюча сесія та шість панельних дискусій, паблік-ток та виставка витворів сучасного мистецтва. Організатором Інвестиційного форуму міста Києва-2020 виступив Департамент економіки та інвестицій Київської міської державної адміністрації.