Інвестиційний паспорт
uaUA enEN
+38 (044) 288-03-11
Пн - Пт: 9.00 - 18.00
Новини міста
Дивитися усі
Київ – лідер у сфері інвестиційної діяльності України
10
OCT

2018

Київ – лідер у сфері інвестиційної діяльності України

Київ – лідер у сфері інвестиційної діяльності України. Про це заявив перший заступник голови КМДА Микола Поворозник під час виступу на бізнес-форумі у Лондоні, де він перебуває у відрядженні.

«Київ – найбільший економічний, фінансовий, науково-освітній та культурний центр України, що втілює сучасні світові тенденції суспільного розвитку та новітні технології, місто численних можливостей із комфортними умовами ведення бізнесу та проживання. Завдяки його промисловому, науковому та культурному потенціалу у місті зосереджується велика кількість провідних спеціалістів різноманітних галузей таких як: промисловість, інформаційні технології, торгівля, нерухомість, фінанси тощо, і здобувачів сучасної та якісної освіти», – розповів Микола Поворозник.

За його словами, столиця завжди була і залишається лідером та прискорювачем прогресивних соціально-економічних перетворень усієї країни.

«Міська влада всебічно підтримує та сприяє реалізації тих економічних процесів, які сьогодні відбуваються у нашій державі, насамперед спрямовує свою діяльність на підвищення добробуту населення та розв’язання низки соціальних і економічних проблем», – наголосив Микола Поворозник.

Так, затверджено нову редакцію Стратегії розвитку Києва до 2025 року – базовий документ міста, у рамках якого місто рухається за трьома ключовими напрямками:

- підвищення рівня конкурентоспроможності;

- підвищення комфорту життя;

- збереження історичної самобутності та розвиток культури.

«В економіці міста зосереджена найбільша частка інвестиційних ресурсів країни: близько 60% загальнодержавного обсягу прямих іноземних інвестицій та понад 30% загального обсягу капітальних інвестицій в Україні. Наше завдання не тільки досягти, а й зберегти позиції лідера та забезпечити найбільш сприятливі умови для ведення інвестиційної діяльності. Одними з основних передумов для залучення інвестицій у Київ є відкритість та прозорість діяльності столичної влади, що спрямована на максимальне спрощення умов для ведення бізнесу, забезпечення надійності і стабільності у співпраці з партнерами, впровадження новітніх технологій у систему управління містом. У числі останніх нововведень: відкритий бюджет м. Києва, система електронних закупівель «PROZORRO», Інформаційно-аналітична система «Майно», система «Безпечне місто», система «ehealth», туристичні сервіси міста: портал www.visitkyiv.travel, мобільний додаток «Kyiv City Guide», карта туриста «Kyiv Pass» та онлайн-платформа «InvestInKyiv», – розповів Микола Поворозник.

За його словами, зі свого боку місто надає всебічну підтримку в реалізації інвестиційних проектів як у сфері інвестиційного консалтингу, так і у безпосередньому супроводжені та підготовці інвестиційних проектів.

«Комунальне підприємство «Київське інвестиційне агентство» є вікном взаємодії між владою міста та інвестором, головним консультантом та базовою платформою для подальшої реалізації інвестиційних проектів у столиці. За останні три роки, за результатами проведених інвестиційних конкурсів, укладено 49 інвестиційних договорів на загальну суму інвестицій понад 3 млрд грн. Наразі столичному інвестиційному агентстві сформовано пакет із понад 50 інвестиційних пропозицій у таких сферах: розвиток інформаційно-комунікаційних технологій, будівництво медичних, дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів, об’єктів рекреації, будівництво житла тощо», – зазначив Микола Поворозник.

Він зауважив, що крім того, з метою залучення інвестицій у розвиток соціально важливих сфер життєдіяльності Києва міська влада застосовує додаткові інструменти підтримки бізнесу, зокрема: надання 30% знижки на орендну плату за договорами оренди майна, що належить до комунальної власності територіальної громади м. Києва; встановлення річної орендної плати у розмірі 1 гривня за оренду майна, що належить до комунальної власності територіальної громади м. Києва, для суб’єктів підприємницької діяльності, які надають освітні послуги; фінансово-кредитна підтримка суб’єктів малого та середнього підприємництва у м. Києві (компенсація 50% номінальної відсоткової ставки, що встановлюється кредитним договором).