Інвестиційний паспорт
uaUA enEN
+38 (044) 288-03-11
Пн - Пт: 9.00 - 18.00
Новини міста
Уряд запускає механізм державної підтримки інвестиційних проєктів із значними інвестиціями
20
MAR

2024

Уряд запускає механізм державної підтримки інвестиційних проєктів із значними інвестиціями

На засіданні 15 березня Кабінет Міністрів ухвалив порядок надання компенсації вартості збудованих заявником/інвестором зі значними інвестиціями об’єктів інженерно-транспортної інфраструктури та компенсації витрат на підключення та приєднання до інженерно-транспортних мереж, необхідних для реалізації проєкту. Про це йдеться в повідомленні Міністерства економіки України.

За словами Першого віцепрем’єр-міністра України - Міністра економіки Юлії Свириденко, інвестори, які готові реалізувати в Україні проєкти вартістю від 12 млн євро, отримають максимальне сприяння та підтримку у вигляді супроводу, податкових та митних пільг, компенсації витрат вартості збудованих об’єктів інженерно-транспортної інфраструктури або підключення до інженерно-транспортних мереж тощо. З цією метою цього року в бюджет на підтримку таких інвесторів закладено 3 млрд грн.

Як зазначається в повідомленні, отримати державну підтримку зможуть інвестори, які планують реалізувати в Україні проєкт вартістю від 12 млн євро, тривалістю реалізації до 5 років у сферах переробної промисловості, видобутку корисних копалин для подальшої переробки чи збагачення, транспорту, логістики, освіти, наукової діяльності, охорони здоров'я, поводження з відходами, мистецтва, культури, туризму, спорту, електронних комунікацій.

Інвестори можуть отримати від держави декілька видів підтримки, які складають до 30% від суми інвестиційного проєкту із значними інвестиціями. Зокрема:

переважне право користування земельними ділянками державної або комунальної власності;

компенсацію витрат на будівництво об’єктів інженерно-транспортної інфраструктури та витрат на підключення до інженерно-транспортних мереж;

податкові пільги;

безмитне ввезення необхідного обладнання;

звільнення від відшкодування втрат лісогосподарського виробництва.

Проєкти мають передбачати будівництво, модернізацію, технічне або технологічне переоснащення відповідних об'єктів інвестування та створення нових робочих місць. Інвестору потрібно створити принаймні:

10 нових робочих місць із заробітною платою щонайменше на 50% вищою за середню зарплату в регіоні за таким же видом діяльності;

або 30 нових робочих місць із зарплатою щонайменше на 30% вищою за середню зарплату в регіоні за таким же видом діяльності;

або 50 нових робочих місць із зарплатою щонайменше на 15% вищою за середню зарплату в регіоні за таким же видом діяльності.

Для супроводу у підготовці та реалізації інвестиційного проєкту зі значними інвестиціями заявник має звернутись до UkraineInvest за інформаційною та консультативною допомогою.