Інвестиційний паспорт
uaUA enEN
+38 (044) 288-03-11
Пн - Пт: 9.00 - 18.00
Новини міста
Дивитися усі
Київ підписав із міжнародними партнерами Меморандум щодо розвитку теплоенергетичного комплексу
28
DEC

2018

Київ підписав із міжнародними партнерами Меморандум щодо розвитку теплоенергетичного комплексу

Київська міська державна адміністрація та «Київтеплоенерго» підписали Меморандум з Європейським банком реконструкції та розвитку, Міжнародною фінансовою корпорацією, Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) щодо міжнародного співробітництва у модернізації та розвитку теплоенергетичного комплексу столиці.

Від КМДА документ підписав Віталій Кличко. «Київ закладає фундамент міжнародного співробітництва у модернізації та розвитку теплоенергетичного комплексу міста. Ми формуємо план перетворення «Київтеплоенерго» на компанію європейського рівня, яка надаватиме послуги високої якості», – зазначив він.

За його словами, головною метою співпраці є створення нової концепції роботи «Київтеплоенерго» та чіткий план її реалізації за підтримки міжнародних партнерів.

Мер нагадав, що у квітні цього року місто завершило 17-річну угоду з ПАТ «Київенерго». Столиця здійснила безпрецедентний крок – вперше в Україні повернула під контроль громади теплоенергетичний комплекс міста. Це: найбільші в Україні теплоелектроцентралі – ТЕЦ-5 та ТЕЦ-6, майже 200 котелень, 2,6 тис. км мереж, сміттєспалювальний завод «Енергія».

Десятки років у модернізацію комплексу не вкладали належних коштів, його технічний стан можна назвати критичним, адже мережі зношені майже на 80%.

Віталій Кличко підкреслив, що мета меморандуму, який підписали, – перетворення «Київтеплоенерго» на потужну, орієнтовану на потреби споживача компанію із чітко визначеною стратегією, що включає залучення новітніх технологій та підвищення енергоефективності. Зі свого боку, місто готове до подолання тих ризиків та перешкод, що сьогодні можуть виникнути, враховуючи недосконалість чинного законодавства, складну ситуацію у сфері теплоенергетики країни.

У рамках меморандуму планують напрацювати проміжний фінансовий пакет. Ідеться про інвестиції у 100 млн дол. у першочергові роботи з модернізації. Ці кошти будуть спрямовані на реконструкцію, заміну та оновлення інфраструктури.

У свою чергу, директор офісу економічного зростання USAID Фархад Гауссі зазначив, що США активно підтримують створення належного рівня енергобезпеки Києва.

«Ми активно співпрацюємо з українською столицею. Для міста буде дуже непросто здійснити модернізацію теплоенергетичного комплексу. Але завдяки команді, що ви зібрали, нам вдасться трансформувати теплоенергетичний комплекс Києва. Сьогоднішня подія – це тільки перший крок, у нас дуже багато роботи попереду», – зазначив він.

https://kyivcity.gov.ua/news/