Інвестиційний паспорт
uaUA enEN
+38 (044) 288-03-11
Пн - Пт: 9.00 - 18.00
Новини міста
Київ та Тирана підписали Меморандум про встановлення дружніх відносин
27
OCT

2021

Київ та Тирана підписали Меморандум про встановлення дружніх відносин

Мер Києва Віталій Кличко та мер столиці Албанії – Тирани – Еріон Веліай підписали Меморандум про встановлення дружніх відносин між містами. Підписання відбулося під час зустрічі у Києві, на якій сторони обговорили перспективи співпраці двох столиць.

«Київ та Тирана мають дуже багато спільного. Тому цей меморандум закладає основу для більш інтенсивної та ефективної співпраці. І Київ, і Тирана мають власний досвід позитивних перетворень, який є цікавим і корисним для запозичення. Наше завдання – через співпрацю зробити наші міста і країни ближчими», – зазначив під час зустрічі Віталій Кличко.

Рік тому, на запрошення мера Тирани, делегація з Києва відвідала столицю Албанії, щоб вивчити досвід у сферах, пов’язаних зі стратегією розвитку міста, проектами державно-приватного партнерства у сферах медицини, оброблення та утилізації відходів. Сьогодні ж делегація мерії Тирани прибула до Києва, щоб ознайомитися з тим, як влада Києва реалізує реформи у сфері містобудування, транспорту, культури та спорту. Гості з Тирани відвідали оновлені столичною владою об'єкти, які стали знаковими для Києва, – парк «Наталка», Пейзажну алею, парк «Володимирська гірка», пішохідну зону біля метро «Арсенальна».

«Наш пріоритет – створити комфортне, безпечне і екологічно чисте, орієнтоване на потреби киян місто. Київ сьогодні – місто, де майже немає безробіття, де найвища в Україні заробітна плата, найвищі соціальні стандарти, найкращі школи та лікарні. Звісно, ми щоденно стикаємося з багатьма викликами, але ми працюємо, щоб якомога швидше і ефективніше втілити необхідні реформи. Ми будемо раді поділитися з нашими партнерами досвідом і перейняти найкращі рішення для розвитку міста, втілені ними», – наголосив мер Києва.

Еріон Веліай поділився враженнями від побаченого в Києві.

«Щоразу, коли я приїжджаю сюди, я бачу, наскільки швидкими темпами змінюється місто. Стає гарнішим, чистішим, комфортнішим. І це попри те, що і українська столиця, і вся країна живуть в умовах постійної загрози з боку північного сусіда. Наприклад, сьогодні я відвідав парк «Наталка» і був вражений. Попри холодну погоду, там було так багато людей! Це – найкраще свідчення того, що людям подобаються перетворення. Київ є для нас джерелом натхнення і прикладом позитивних демократичних перетворень для багатьох столиць», – зазначив мер Тірани.

Він також підкреслив, що мешканці Києва та Тирани мають дуже багато спільних рис, а самі міста стикаються з дуже схожими викликами і мають однакові пріоритети.

«Дивовижно, наскільки ми схожі! Як багато у нас спільного! Зокрема, у молоді Тирани й Києва так багато схожих історій успіху – в політиці, в демократичних перетвореннях, у мистецтві, культурі та спорті. Я запрошую київську молодь відвідати Тирану, яка в 2022 році стане європейською столицею молоді, і поділитися своїми досягненнями. А підписання Меморандуму про побратимство наших міст дає нам можливість нарешті розпочати втілювати заплановані спільні проекти», – наголосив Еріон Веліай.

Джерело:  https://kyivcity.gov.ua/news/